Prinsjesdag 2022

Gepubliceerd op 27 september 2022 om 14:27

Afgelopen dinsdag was het weer prinsjesdag. Een dag waar wij altijd met interesse naar uitkijken en dan heb ik het niet over de hoedjes van de dames maar naar de miljoenennota en de nieuwe plannen van het kabinet. Dit jaar hebben wij met nog meer interesse gekeken net zoals het merendeel van ons land. Tal van vragen die leven in de maatschappij. Hoe gaat het nu verder met de woningnood? De torenhoge inflatie? De zorgkosten? Immigratieproblematiek? En zeker niet te vergeten de kosten van gas en energie.

 

Het lijkt alsnog deze thema’s belangrijker zijn dan ooit. Het land heeft met zo veel dilemma’s en uitdagingen te maken dat het bijna teveel wordt om bij stil te staan. Echter kunnen we er niet omheen omdat er zoveel mensen getroffen worden door deze thema’s, niet in de laatste plaats onze cliënten die onder bewind staan. Maar laten we ook de mensen niet vergeten die (net) niet op het sociaal minimum leven maar daarboven en die nooit met achterstanden of schuldenproblematiek te maken hebben gehad. Ook zij kunnen nu nauwelijks rondkomen en het spaargeld is inmiddels gebruikt voor vaste lasten en boodschappen.

 

Nog nooit heeft het kabinet zo’n grote toezegging gedaan qua lastenverlichting. (Let wel; voor het merendeel van de genoemde voorstellen moet nog akkoord worden gegeven door de eerste en tweede kamer). Onder andere: tien procent verhoging van het minimumloon waardoor de gekoppelde uitkeringen ook worden verhoogd, hogere zorgtoeslag, hogere huurtoeslag, de energietoeslag blijft ook in 2023 en er komt een energieplafond, de inkomstenbelasting wordt verlaagd, de arbeidskorting gaat omhoog. Dit is slechts een aantal van voorstellen die is gedaan.

 

Historisch wordt deze lastenverlichting genoemd. Nog nooit eerder heeft het kabinet zulke voorstellen gepresenteerd op Prinsjesdag en het verwacht hiermee dat de koopkracht van de bevolking omhoog zal gaan. Ondanks dat nog niet alles zeker is en er nog wat gaten te bespeuren zijn lijkt het kabinet een goede stap te zetten richting lastenverlichting en stijging van de koopkracht. Meer dan ooit willen we hierin geloven. Het beeld dat mensen letterlijk in de kou zitten of zelfs geen boodschappen meer kunnen doen is onverteerbaar.

 

Ben jij of ken je iemand in jouw omgeving die niet meer rond kan komen? Schroom dan niet om hulp te zoeken. Dit kan bij de gemeente, de sociaal raadslieden of het juridisch loket.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.