Loont werken niet?

Gepubliceerd op 7 november 2022 om 21:49

Steeds vaker horen wij geluiden van mensen die aangeven dat werken niet loont. En dat is een verontrustend geluid. Zijn we niet allemaal opgegroeid met het idee dat je moet werken voor je brood? Liever niet je hand ophouden als dat niet nodig is. En dan heb ik het niet over mensen die (langdurig) ziek zijn waardoor ze door fysieke of psychische beperkingen (tijdelijk) niet kunnen werken. Dan heb ik het ook niet over mensen die ongewild in een situatie zijn gekomen waarbij zij leven van de bijstand en door omstandigheden niet werken. Nee, werken is waar we van kinds af aan naartoe streven. Niet voor niets wordt er al op de basisschool aan de kinderen gevraagd wat ze later voor beroep willen uitoefenen.

 

De logische gedachte is dat mensen die werken meer inkomen overhouden dan mensen die dat niet doen. Niets geks of onredelijks aan zou je zeggen. En toch blijkt deze gedachte soms niet te kloppen. Het ingewikkelde stelsel in ons land maakt dat het inderdaad voorkomt dat werken niet loont. Een voorbeeld; een alleenstaande met kinderen die parttime werkt ontvangt zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget. Deze voorzieningen zijn inkomensafhankelijk. Met andere woorden; hoe hoger het inkomen, hoe minder toeslagen iemand krijgt. Wat gebeurt er dan als iemand besluit meer te gaan werken? Dan krijgt deze persoon minder toeslagen en is het voordeel wat meer werken zou moeten opleveren gelijk tenietgedaan en dat is best apart op z’n zachts gezegd. In deze tijd vraagt de overheid van haar burgers om meer te werken als dat kan, omdat parttime werken in Nederland de norm blijkt te zijn. Maar mag dit verwacht worden als daar bijna niets tegenover staat en iemand toeslagen kwijtraakt? Een ander voorbeeld is als iemand een wat hoger salaris heeft, parttime werkt maar toch fulltime wil werken. Vaak is het dan zo dat iemand eerst over het salaris een belastingpercentage van 37,7% afdraagt en dan als hij of zij meer gaat verdienen, over het meerverdiende salaris boven een bepaalde grens 49,5% belasting af moet dragen. Ook niet echt motiverend.

 

Uiteraard zijn er meer voordelen van werken dan enkel loon; je bent onder de mensen, je hebt een dagtaak, kans op ontwikkeling en hoger inkomen, je doet mee in de maatschappij, status etc. Toch blijft het naar ons idee een probleem waar de overheid iets aan mag doen. Zeker in deze dure tijden waarbij elk dubbeltje omgedraaid moet worden,  zou extra werken moeten lonen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.